Syn mi přinesl misku džemu a měla jsem hádat z čeho to je. Neuhádla jsem.
1,2 kg Melounová kůra
500g Krystalový cukr
2ks Citrón
Citronová kúra
1 dcl vody
1 ks Pektogel
Meloun důkladně opláchněte pod tekoucí vodou,
škrabkou nebo nožem odstraníme tu velmi tvrdou zelenou kůru.
Meloun nakrájíme na malé kousky a dáme do hrnce
Přidáme kůru z citronú + šťávu , cukr a pektogel a promícháme
Dáme na půl hodiny odležet do ledničky.
Pak dáme hrnec na sporák a směs vaříme asi 40 minut.
Potom sporák vypneme, sundáme z tepla a vše rozmixujte.
Hrnec vratíme zpět na sporák a ješt vaříme, dokud směs nebude mít požadovanou konzistenci
Pokud by džem náhodou neželíroval, pomožte mu citrusovým pektinem.
Správně hustý džem dejte do důkladně vymytých a suchých sklenic.
Zavíčkujeme a obratíme je dnem vzhůru.
Po vychladnutí je uložíme do chladu.
Kůra melounu je také plná živin, takže je docela škoda vyhazovat ji do koše. Vlastně obsahuje to samé jako dužina, ale kromě toho vyšší koncentraci některých dalších účinných látek, jako jsou vitamíny, minerály, antioxidanty (například lykopen, jeden z provitamínů vitamínu A). Tvrdší obal melounu obsahuje málo kalorií, ale najdete v něm hodně vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, ale také draslík a zinek.
Květuško zajímavá marmeláda, takovou jsem ještě nejedla.Budu muset vyzkoušet vypadá chutně a jak jsi říkala že je výborná tak věřím že je....
OdpovědětVymazatRomanko je moc dobrý , jestli máš ráda melouny ,tak je sděláš celé ♥
VymazatTýýýý jó to jsem ještě nikdy an i neslyšela. Určitě je Květuško výborný. Pamatuji v minulosti, že když byl nedostatek meruněk a byla úroda rajčat, dělala jsem džem z rajčat. už si nepamatuji co tam vše bylo, ale byl také výborný.
OdpovědětVymazatJe dobrý Leni , jen já ji nesmím ♥
VymazatTo je hodně zajímavé.To předám synově přítelkyni,ta zavařuje všechno,ale tohle určitě nezná
OdpovědětVymazatPředej Jituš, třeba se ujme ♥
Vymazat