pondělí 11. dubna 2022

Velikonoční sekanina


 

 Na Velikonoce od mých vdavek dělám SEKANINU, moc nám všem chutná.

Ingredience:

10 vajec  / žloutky a bílky zvlášť/

  5 rohlíků

1/2 kg uzeného

1/2 kg vepřového

 1 sklenka od hořčice dětské krupičky

 1 pórek

    kopřivy

    pažitka

    sůl

Postup:

Dáme vařit do jednoho hrnce vepřové maso  - dobrý je bůček

Do dalšího hrnce dáme vařit  uzené maso - čím je chutnější tím je i lepší sekanina

Do mísy nakrájíme rohlíky / v původním receptu bylo 10 rohlíků, ale pro nás to bylo   moc buchtové/. Na nakrájené rohlíky dáme žloutky, krupičku dáme do malé misky  a nalijeme na ni vařicí uzenou polévku, aby vznikla hustá kaše a přidáme ji k rohlíkům. Nyní nakrájíme všechno maso, libové na větší kostky a tlusté na malinké. Každý totiž tlusté maso nejí a tímto se v sekanině vytratí, přitom jí dává lepší chuť. Nakrájíme i pórek, kopřivy a pažitku a osolíme.

Vše důkladně promícháme , když je to hodně suché přidávám uzenou polévku. Nezapomeňte že se ještě zředí sněhem.Nakonec vyšleháme sníh z bílků a opatrně promícháme do připravené hmoty. Hmotu dáme do vymazaného pekáče sádlem ,který vysypeme ještě strouhankou.

Celé roky jsme doma dělávali 8  a více dávek , pak sekaninu rozváželi ještě teplou. Pekli jsme pro děti a jejich rodinu , pro rodiny jejich tchyně , naše rodiče. Naštěstí manželova maminka byla u nás a tak jsme to nemuseli vozit až do Tábora. a tak jedla s námi. Zlatě když byli děti malé to jsme pekli jen 2 dávky. Toto množství bylo hrozné promíchat.

 Podáváme s bramborovým salátem

 


4 komentáře:

  1. Nádivka tu mám ráda, také jí budu dělat ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také ji mám ráda. Děkuji za komentík ♥

      Vymazat
  2. Ahoj tak to budu muset zkusit nikdy jsem to nejedla,u nás se to neděla.

    OdpovědětVymazat

♥️ 🌞🍀Děkuji za komentáře 🍀🌞♥️