Rohlíky podle receptu pekařství u Rabů ze Strakonic jsou opravdu luxusní.
Když jsem chodila kolem pekárny ze školy na autobus , nikdy jsem neodolala a koupila jsem si jich několik. Než jsem došla na nádraží jsem je všechny snědla i když nebyly ničím namazané.Stávaly 0,40 haléřů.
500 ml vlažného mléka nebo vody
260 g rozpuštěného vlažného sádla
2 lžičky instantního droždí nebo půl kostky čerstvého 21g
1 vejce a trochu mléka na potření
Polovinu
mléka trochu ohřejeme, do misky dáme cukr a kvasnice zalijeme mlékem a
necháme vzejít kvásek. Rozpustíme sádlo. Do misky prosajeme mouku a
přidáme sůl, zalijeme sádlem a další půlkou mléka, stěrkou trochu
promícháme a pak dáme kvásek. Těsto je třeba dobře prohníst. Nestačí jen
smíchat a nechat být, slané pečivo vyžaduje hnětení, dřinu, pot a slzy,
proto je nejlepší to udělat v robotu . Těsto je dobré dát do větší
mísy, objem se zvětší 1x , přes mísu dát potravinářskou folii a pár
dírek do ní. Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto jednoduše vyklopte z mísy a nelekněte se, že tím z něj
vyženete skoro všechen vzduch. Lehce mu poupravte tvar, aby připomínalo
kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny.
Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30
cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny.
Nyní berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou
stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které
jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba
půlcentimetrový camfourek.
Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od
sebe. Sice teď bude vypadat spíš jako gumová tužka než jako rohlík, ale
to se při druhém kynutí rychle spraví. Polotovar přeneste na plech
vyložený pečicím papírem a dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Jakmile si na postup vyválení rohlíků zvyknete, zjistíte, že i při
těchto počtech jde o práci asi tak na pět minut. Pozor, těsto nepodsypávat!
Troubu
vyhřejeme na 180°C a na dno trouby kastrůlek s horkou vodou. V hrnku
rozšlehat vejce a trochu mléka, vykynuté rohlíky potřeme a posypeme
hrubou solí a kmínem, nebo tím co kdo rád. Dáme péct a prvních 5 minut
ještě necháme kastrůlek s vodou v troubě. Pečeme asi 24 minut, záleží na
troubě, jak komu peče. Po upečení sundáme z plechu a necháme
vychladnout na mřížce
Upozornění pro začátečníky
Při méně vypracovaném těstě, se dost lepí a nejde těsto rozválet. Pak je lepší rozdělit těsto na více kousku a tvarovat samostatně trojúhelníky a pak udělat rohlík. Ještě snadnější je dělat houstičky - splést 3 copánky
Týýýý jó ty vypadají luxusně.
OdpovědětVymazatA jsou moc dobré ♥ jen těsto je trochu řidší a blbě se rozvaluje. děláme raději houstičky ♥
VymazatNo super další receptík rohlíku už jsem zkoušela péct hodně,tydle vypadají opravdu luxusně v sobotu jdu péct.
OdpovědětVymazatJsou vynikající Romanko ♥
VymazatKvětko, zdravím. Děkuju za inspiraci, vypadá to luxusně, chtěla bych to zkusit... Měj se hezky. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni rohlíky jsou moc dobré, jen se hůře točí , , raději dělám houstičky ♥
Vymazat