čtvrtek 7. dubna 2022

Pečeme rohlíky


 

Rohlíky podle receptu pekařství u Rabů ze Strakonic jsou opravdu luxusní.

Když jsem chodila kolem pekárny ze školy na autobus , nikdy jsem neodolala a koupila jsem si jich několik. Než jsem došla na nádraží jsem je všechny snědla i když nebyly ničím namazané.Stávaly 0,40 haléřů.

INDEGRIENCE:

500 ml vlažného mléka nebo vody

260 g rozpuštěného vlažného sádla

1 kg hladká mouka

2 lžičky cukr krystal

2 lžičky soli

2 lžičky instantního droždí nebo půl kostky čerstvého 21g

1 vejce a trochu mléka na potření

Postup:

Polovinu mléka trochu ohřejeme, do misky dáme cukr a kvasnice  zalijeme mlékem a necháme  vzejít kvásek. Rozpustíme sádlo. Do misky prosajeme mouku a přidáme sůl, zalijeme sádlem a další půlkou mléka, stěrkou trochu promícháme a pak dáme kvásek. Těsto je třeba dobře prohníst. Nestačí jen smíchat a nechat být, slané pečivo vyžaduje hnětení, dřinu, pot a slzy, proto je nejlepší to udělat  v robotu . Těsto je dobré dát do větší mísy, objem se zvětší 1x , přes mísu dát potravinářskou folii a pár dírek do ní. Necháme  kynout hodinu na teplém místě. 

Vykynuté těsto jednoduše vyklopte z mísy a nelekněte se, že tím z něj vyženete skoro všechen vzduch. Lehce mu poupravte tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny.

Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm, kam až vás pružnost těsta pustí. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Nyní berte jeden kousek těsta za druhým, položte si jej vnější oblou stranou k sobě, a trochu ho za rožky roztáhněte do boků. Konce, za které jste těsto drželi, přehněte zpět do středu, stačí jen zhruba půlcentimetrový camfourek.
Plochýma rukama srolujte těsto do ruličky směrem od sebe. Sice teď bude vypadat spíš jako gumová tužka než jako rohlík, ale to se při druhém kynutí rychle spraví. Polotovar přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Jakmile si na postup vyválení rohlíků zvyknete, zjistíte, že i při těchto počtech jde o práci asi tak na pět minut. Pozor, těsto nepodsypávat!
Troubu vyhřejeme na 180°C  a na dno trouby kastrůlek s horkou vodou. V hrnku rozšlehat vejce a trochu mléka, vykynuté rohlíky potřeme a posypeme  hrubou solí a  kmínem, nebo tím co kdo rád. Dáme péct a prvních 5 minut ještě necháme kastrůlek s vodou v troubě. Pečeme asi 24 minut, záleží na troubě, jak komu peče. Po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout na mřížce

Upozornění pro začátečníky

 Při méně vypracovaném těstě, se dost lepí a nejde těsto rozválet. Pak je lepší rozdělit těsto na více  kousku a tvarovat samostatně trojúhelníky a pak udělat rohlík. Ještě snadnější  je dělat houstičky  - splést 3 copánky

 

6 komentářů:

  1. Týýýý jó ty vypadají luxusně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jsou moc dobré ♥ jen těsto je trochu řidší a blbě se rozvaluje. děláme raději houstičky ♥

      Vymazat
  2. No super další receptík rohlíku už jsem zkoušela péct hodně,tydle vypadají opravdu luxusně v sobotu jdu péct.

    OdpovědětVymazat
  3. Květko, zdravím. Děkuju za inspiraci, vypadá to luxusně, chtěla bych to zkusit... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni rohlíky jsou moc dobré, jen se hůře točí , , raději dělám houstičky ♥

      Vymazat

♥️ 🌞🍀Děkuji za komentáře 🍀🌞♥️