Povidla bez míchání
Suroviny :
7,5 kg vyloupaných švestek
0,5 l octa
1,5 kg krystalového cukru
Postup:
Švestky vyloupáme do většího hrnce a přidáme cukr a ocet . Vše dobře promícháme.
Přikryjeme pokličkou a necháme přes noc stát, už nemícháme.
Ráno dáme vyloupané švestky vařit na sporák. Já to vařím na plynovém . Hrnec bez poklice postavím na sporák a
přivedu k varu. Hodinu vařím co nejprudčeji, poté teplotu snížím. Pak
přiklopím a vařím pět hodin na nejnižším plameni.
Nemíchejte!
Hotová
povidla ještě teplá dám do vymytých a vysušených sklenic, asi tak 1 cm
pod okraj. Nepatrně zakápnu rumem , zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.
Máme-li
ale švestky méně zralé, tak je ještě dávám dodělat bez míchání do
trouby, aby povidla byla hustší. Z hrnce je přeliji do pekáče a
pokračuji v troubě dokud nejsou hustší
Květuško, povidla jsem vařila zrovna včera. No vlastně dneska, protože jsem skončila v jednu ráno. Ale byla ohromná úroda švestek a tak se to nabízelo. Ještě budu sušit v sušičce, buchty a knedlíky už byly. Na zimu jsi připravena, budou se hodit... Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Děkuji Leni, to víš, že se budou hodit, také švestly suším a ještě dávám i do mrazáku ♥
OdpovědětVymazat