sobota 18. září 2021

Povidla bez míchání



Suroviny :

7,5 kg vyloupaných švestek

0,5  l  octa

1,5 kg  krystalového cukru

 Postup:

Švestky vyloupáme do většího hrnce  a přidáme cukr a ocet . Vše dobře promícháme. 

Přikryjeme pokličkou a necháme přes noc stát, už nemícháme.

Ráno dáme vyloupané švestky vařit na sporák. Já to vařím na  plynovém . Hrnec bez poklice postavím  na sporák  a přivedu  k varu. Hodinu vařím co nejprudčeji, poté teplotu snížím. Pak  přiklopím a vařím  pět hodin na nejnižším plameni. 

Nemíchejte!

Hotová povidla ještě teplá dám do vymytých a vysušených sklenic, asi tak 1 cm pod okraj. Nepatrně zakápnu rumem , zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.

Máme-li ale švestky méně zralé, tak je ještě dávám dodělat bez míchání do trouby, aby povidla byla hustší. Z hrnce je přeliji do pekáče a pokračuji v troubě dokud nejsou hustší


2 komentáře:

  1. Květuško, povidla jsem vařila zrovna včera. No vlastně dneska, protože jsem skončila v jednu ráno. Ale byla ohromná úroda švestek a tak se to nabízelo. Ještě budu sušit v sušičce, buchty a knedlíky už byly. Na zimu jsi připravena, budou se hodit... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Leni, to víš, že se budou hodit, také švestly suším a ještě dávám i do mrazáku ♥

    OdpovědětVymazat

♥️ 🌞🍀Děkuji za komentáře 🍀🌞♥️